Wat ik denk is waar. Of toch niet?

Gemiddeld heeft een mens 40.000 gedachten per dag. Ons hoofd staat maar weinig “stil”. Het merendeel van die gedachten zijn negatief. Ik schrik hiervan. Wat een negativiteit in ons hoofd! De grote vraag is: zijn al onze gedachten waar? Daarover zo meer.

Als je in een scheidingsproces zit kan het gebeuren dat je hoofd overloopt, je gedachten met je aan de haal gaan en je vast komt te zitten in allerlei aannames. Veel voorkomende gedachten die langs komen als je je bevindt in de rollercoaster genaamd echtscheiding zijn:

Ik ben niet mooi en intelligent genoeg om een nieuwe partner te vinden

Hij is een klootzak

Zij heeft mij bedrogen met m’n beste vriend en nu kan ik niemand meer vertrouwen

Wat nu als de kinderen zijn nieuwe vriendin straks leuker vinden dan dat ze mij vinden?

Hoe krijg ik ooit weer zin in het leven?

In wat voor soort huis kom ik terecht na de scheiding?

Ik kan nooit genoeg verdienen om de kinderen te laten studeren

Ook ik heb me tijdens en na mijn scheiding een periode laten leiden door negatieve gedachten. Deze komen voor een groot deel voort uit onzekerheid.

De grote vraag is echter of al deze gedachten wel waar zijn. Byron Katie schreef er een mooi boek over: Vier vragen die je leven veranderen. Bij alle gedachten die je hebt kun je je afvragen:

“is dit waar?” “Is dit werkelijk waar?”

Als je een negatieve gedachte over jezelf of over een ander hebt stel jezelf dan dé vraag “is het waar?”  Onderzoek of je bewijs hebt of jouw gedachte werkelijk waar is. Je hersenen kennen het verschil niet tussen wat echt is en wat niet echt of fantasie is. Een gedachte is geen feit. Een gedachte is een gedachte en die is heel vaak niet waar. Stop met jezelf de grootste onzin te vertellen!

De eerst stap is dat je je bewust wordt van je gedachtenpatroon. Dan kun je het aanpakken.

Dit gaat je rust geven in je hoofd en een berg positiviteit. Want wat je aandacht geeft groeit. Jij wilt toch ook een nieuwe start maken na je scheiding, je dromen najagen, je gelukkig en tevreden voelen? Geef aandacht aan positieve gedachten, dromen en verlangens, dan ga je stapje voor stapje weer licht zien aan het eind van de tunnel.

Wil jij dit ook maar lukt het je niet alleen omdat de gedachten en aannames heel hardnekkig zijn? Neem dan contact met me op. Ik help je graag op weg.

Carolien Roobol