Samen (groot)ouders zijn na de scheiding

Mijn schoonzus is vannacht bevallen van hun derde kindje. Mijn broer en schoonzus waren al de ouders van een jongen en een meisje. Dit maakt mij weer een trotse tante! Ik vind een geboorte in de familie altijd een emotionele gebeurtenis. Ik werd vanochtend gebeld door mijn broer, hij klonk blij en gelukkig. Het is een jongetje en alles zit erop en eraan!  Wat bijzonder is in deze tijd, ze wisten niet wat het zou worden, een jongen of een meisje. Wat is dat leuk, als het een verrassing is! Ik denk bij een geboorte altijd terug aan de geboorte van mijn 2 knullen. Het is 18 en 15 jaar geleden maar ik weet het nog als de dag van gisteren.

We stonden met z’n allen rond het kraambed van mijn schoonzus: mijn moeder, mijn vader, de vrouw van mijn vader, mijn zus, mijn trotse broer, mijn 2 pubers. Ruim 30 jaar geleden zijn mijn ouders gescheiden. Na de scheiding kwam mijn vader niet verder dan de deurmat bij het halen en brengen van ons. De eerste jaren dat ik op mezelf woonde kwamen ze niet tegelijk op mijn verjaardag. Het heeft lang geduurd voordat mijn moeder de vrouw van mijn vader een hand wilde geven. Maar nu staan ze er, samen. Want vandaag zijn ze beiden weer opa en oma geworden!

Als scheidingscoach vraag ik vaak aan mijn klanten of ze straks, als hun kinderen de leeftijd hebben om zelf kinderen te krijgen, samen aan dat bed willen staan. Want als je kind belt vanuit het ziekenhuis: “Pap/mam, ik ben bevallen, kom je kijken?” dan wil je toch maar 1 ding? Heel hard naar dat ziekenhuis rijden om te kijken hoe het met je kind is en voor het eerst je kleinkind bewonderen! Dan wil je niet hoeven vragen: “Komt je vader ook? Dan kom ik later…”

Ze kijken me altijd een beetje raar aan als ik deze vraag stel. Je kunt denken dat zo’n gebeurtenis heel ver weg is en dat is het ook maar je moet er NU aan werken om het straks mogelijk te maken. Want als je nu niet tegelijk bij een rapportbespreking kunt zitten en je niets tegen elkaar zegt op de mat bij de overdracht van de kinderen, dan sta je al 2-0 achter.

Met het oog op morgen, wil jij de relatie tussen jou en je ex-partner graag verbeteren? Ben jij die ijzige sfeer bij de overdracht van de kinderen zat? Wil je normaal met hem of haar communiceren, zonder stress en strijd? Wil je samen ouders en straks grootouders zijn van jullie (klein)kinderen? Neem dan nu contact met me op voor een gratis oriënterend gesprek.