Huilen heelt!

Huilen heelt

Totaal van de kaart is ze. Esther, een vrouw met 3 jonge kinderen wiens man wil scheiden. Hoe moet dat allemaal? Ze wil helemaal niet scheiden! Moet ze verhuizen? Ze vindt het idee dat ze de kinderen veel minder zal gaan zien ondraaglijk. Esther begint te huilen terwijl ze mij aan de telefoon heeft. Zij verontschuldigt zich dat ze huilt. Voor mij is het niet meer dan logisch dat ze huilt.

In onze cultuur is huilen vaak een teken van zwakte en veel mensen doen het liever niet. Maar wist je dat huilen juist heel goed voor je is? Er wordt al eeuwenlang onderzoek gedaan naar de positieve gezondheidseffecten van huilen, zowel fysiek als mentaal.

Huilen kan voor de meeste mensen heel goed zijn. Het zorgt ervoor dat de spanning uit je lichaam verdwijnt, wat zou zorgen voor minder hoofdpijn en slapeloosheid. Ook wekken tranen natuurlijke opioïden en oxytocinen op, hormonen die kalmerend werken. Maar naast de fysieke voordelen, is huilen vooral mentaal heel voordelig. Deze goede eigenschappen heb je als je vaak huilt:

Je durft je kwetsbaar op te stellen

Kwetsbaarheid is de (hoofd)reden dat mensen het ongemakkelijk vinden om te huilen. Toch is het heel goed om kwetsbaarheid te omarmen. Dr. Brené Brown, onderzoeker aan de Universiteit van Houston, schreef er zelfs een heel boek over: ‘The gifts of imperfection’, vertaald ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Daarin schrijft ze onder andere dat kwetsbaarheid tonen je helpt bij een leven vol liefde en diepe connectie met anderen.

Je kunt stress sneller loslaten

Een meerderheid van de mensen voelt zich opgelucht na een huilbui die het gevolg was van een ruzie of van verdrietige gedachten. Huilen helpt om die emoties los te laten en daarna verder te gaan; je kunt het zelfs zien als een teken van je lichaam dat het dat nodig heeft. Laat die tranen dus lekker de vrije loop!

Je bent niet bang voor je gevoelens

Veel mensen zijn niet alleen bang om zich kwetsbaar op te stellen tegenover anderen, maar willen hun gevoelens ook naar zichzelf toe niet erkennen. Het is gemakkelijker om jezelf voor te houden dat het allemaal prima gaat, dan toe te geven dat het je eigenlijk iets te veel wordt. Het is algemeen bekend dat het niet goed is om je emoties op te kroppen. Het onderdrukken van gevoelens verhoogt zelfs het risico om te overlijden aan hartziekten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Rochester en de Harvard School of Public Health. Het getuigt dus van moed om je gevoelens niet te ontwijken, maar ze gewoon onder ogen te zien en er iets mee te doen.

Herstellen van het vertrouwen in jezelf

Het is gezond om te huilen om gemis, verlies van liefde of een pijnlijke afwijzing. Het is gezond als het zorgt voor het doorwerken van je verdriet of gevoel van in de steek gelaten zijn. Huilen zorgt ook voor een perspectiefverandering dat je je uiteindelijk wél kunt redden ook zonder degene die je mist of die je pijn heeft gedaan.

Genezende tranen zijn die tranen die je terugbrengen naar jezelf en je vertrouwen herstellen dat het wel goed komt, ook als je iemand moet missen die belangrijk voor je is of was.

Huil-huiswerk

Later die dag mail ik Esther. Dat ze zich voor mij niet hoeft te verontschuldigen voor haar huilbui. Ik leg haar uit dat huilen helpt bij de verwerking van haar pijn.

Ik vertel haar dat ik zelf het liefst huil als er niemand bij is. Dan kan ik me even lekker laten gaan. Soms slik ik een opkomende huilbui weg, omdat m’n kinderen om me heen lopen. Ik bewaar de huilbui dan voor ’s avonds. Een dramafilm wil dan wel eens het zetje zijn om die doorgeslikte emoties er uit te laten. Mijn stemming verbetert eigenlijk altijd na een potje janken.

Het huiswerk wat Esther van me mee krijgt naar aanleiding van ons telefoongesprek is dus huilen. Niet meer opkroppen maar de emoties de vrije loop laten. Omdat huilen heelt!

Heb jij hulp nodig bij het verwerken van jouw pijn? Mail of bel me dan. Ik help je graag weer op weg.