Het rotste gesprek als je gaat scheiden

Het rotste gesprek…

In januari besluiten meer ouders om uit elkaar te gaan dan in bijvoorbeeld de maand april. Dit komt omdat men met de feestdagen elkaar veel ziet, en de balans opmaakt. Deze piek in januari zorgt ervoor dat veel mensen nu voor het rotste gesprek ooit staan. Hoe vertellen we het de kinderen?? Want was het al lastig om tegen je partner te zeggen dat je geen heil meer zag in een leven samen, om tegen je kinderen te zeggen dat papa en mama in 2 verschillende huizen gaan wonen is nog moeilijker.

Je hebt maar 1 kans om dit gesprek goed te voeren.

Het is dus zaak om hier van te voren over na te denken en te zorgen dat jullie het eens zijn over hoe, waar en wanneer dit gesprek plaats te laten vinden.

Om je goed voor te bereiden op dit gesprek zijn hier enkele do’s en don’ts:

Do’s:

  • Kies een rustig moment uit op een vertrouwde plek. Het is belangrijk dat niemand van het gezin kort na het gesprek naar school, werk of sport moet.
  • Voer het gesprek samen! En bespreek van tevoren met elkaar wat jullie gaan vertellen.
  • Vertel de kinderen dat het niet aan hen ligt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie beiden hun ouders blijven en heel veel van hun houden.

Don’ts:

  • Ga niet te diep in op de reden van de scheiding. Dat is iets tussen de ouders. Soms zegt één van de twee: “de kinderen hebben recht om te weten dat hun moeder/vader een ander heeft!” De scheidingsmelding is al heftig genoeg. Daar hoeft niet tegelijk de melding bij dat één van de ouders een nieuwe partner heeft. Het heeft niets met ouderschap te maken.
  • Zeggen dat jullie niet meer van elkaar houden. Voor met name jonge kinderen kan dit heel beangstigend zijn (wat als papa of mama niet meer van mij houdt?) Beter is het om te zeggen dat jullie teveel ruzie maken of elkaar niet meer gelukkig maken.

Schok

Besef dat de kinderen dit nieuws mogelijk niet aan zagen komen. Het als een schok ervaren en zelfs de eerste tijd dit nieuws ontkennen.

Jij bent verder in het (rouw)proces dan zij. De kinderen staan pas aan het begin.

Ze mogen boos en verdrietig zijn. Geef ze daar de ruimte en de tijd voor. Meldt het op school zodat ze daar wat extra op je kind kunnen letten. Vertel ze dat ze met een vertrouweling kunnen praten als ze daar behoefte aan hebben, bijvoorbeeld een opa, oma of een tante/oom.

Heb je extra hulp nodig op dit gebied, loopt de communicatie tussen jou en je ex-partner niet zoals je zou willen, maak je je zorgen om je kinderen, bel of mail me gerust voor een vrijblijvend gesprek. Ik help je vooruit zodat je verder kan met je eigen leven.