Is familie helpend tijdens en na je scheiding?

Twee keer in korte tijd werd ik getriggerd door nieuws over of familie en vrienden helpend zijn tijdens en na je scheiding.

In eerste instantie zou ik denken van wel. Daar heb je familie en vrienden toch voor? Om je te helpen en te ondersteunen in mindere tijden. Praktisch zijn ze vaak helpend. Ze zorgen voor tijdelijk onderdak, vragen je te eten, helpen sjouwen bij de verhuizing, passen eens een keer op je kinderen etc. Maar zijn ze sociaal emotioneel ook helpend?

Tijdens het vijfde echtscheidingscongres in Arnhem op 23 september 2020 hoorde ik Belgisch onderzoekster Inge Pasteels zeggen:

Familie speelt een belangrijke rol in het aanwakkeren of onderhouden van conflict tussen ex-partners.

Dat kan ik vanuit mijn praktijk bevestigen. Recent heb ik nog een vrouw als huiswerk meegegeven: je mag niet meer slecht spreken over je ex-man met je moeder. Dat wat je (negatieve) aandacht geeft groeit. Woorden van haar: “m’n moeder kan hem ook niet luchten of zien”. Gesprekken tussen moeder en dochter helpen deze dochter niet om neutraal met haar ex-man te communiceren. Andere klanten bevestigen dat hun sociale netwerk vooral meepraat over “die ex”.

De tweede keer dat ik getriggerd werd  was tijdens een webinar van het platform Scheiden zonder Schade, van André Rouvoet op 5 oktober 2020. Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog) noemde daar als één van de ideeën om complexe scheidingen te voorkomen: iemand in het sociale netwerk van de gescheidene benoemen tot “de kritische”, “de spiegel” en de “niet-meeprater”. In de praktijk houdt dit in dat degene die gaat scheiden aan een goede vriend/zus/broer vraagt of die hem/haar bij de les wil houden. Die goede vriend mag niet meehuilen, mag de ouder een spiegel voorhouden als er dingen gebeuren die niet zo fijn zijn voor de kinderen en mag zeggen “is die ex nu echt zo’n klootzak/trut als jij beweerd?  Dikke kans dat die goede vriend na verloop van tijd geen goede vriend meer is…

Waar uit een Belgisch onderzoek blijkt dat familie niet helpend is, verzinnen ze in Nederland juist dat familie/vrienden conflicten zouden kunnen voorkomen tussen ex-partners.

Wat wijsheid is weet ik niet.

Wel interessant om na te denken over de volgende 2 vragen:

  1. Zou jij het kunnen/willen? Die vriend zijn die de gescheidene bij de les houdt?
  2. Wie zou jij ervoor vragen? Heb jij iemand die dat goed zou kunnen in je sociale netwerk? En zou je er voor open staan, om steeds een spiegel voor te krijgen?

Zie je niets in dit Nederlandse idee of heb je niemand die geschikt is voor deze taak maar ben je wel bereid om kritisch naar jouw rol in de conflicten tussen jou en je ex-partner te kijken? Bel me dan voor een vrijblijvend gesprek.