Einde van het schooljaar

Het einde van het schooljaar 2019/2020 is in zicht. Niet bepaald een schooljaar zoals andere jaren. Door het Corona virus is ons leven compleet op z’n kop gezet. Vanaf half maart kregen de kinderen online les en zijn nu een aantal weken parttime naar school geweest. Voor alle eindexamenkandidaten was het helemaal een bijzonder einde. Geen centraal schriftelijk eindexamen en nauwelijks nog naar school geweest na half maart.  

Mijlpalen

De gebruikelijke mijlpalen zoals het kamp en de musical in groep 8, het eindexamen, feestjes en de diploma-uitreiking vinden niet of op een andere manier plaats. Mijn zoon heeft eindexamen gedaan. Het is nog onbekend hoe en wanneer zijn diploma-uitreiking plaats zal vinden. Dat het niet zal gaan als andere jaren is zeker. Veel te veel mensen in een te warme aula is geen optie. De anderhalve meter afstand houden is niet mogelijk.

Samen ouders zijn

De kans dat je de vader of moeder van je kind de komende weken bij het afsluiten van het schooljaar tegenkomt is groot. Voor jullie kind is het fijn als dit contact stressvrij verloopt. Het zijn belangrijke gebeurtenissen in het leven van een kind. Daar wil het kind beide ouders bij hebben.

5 Tips

Hoe zorg je ervoor dat het contact bij een musical of diploma-uitreiking goed verloopt?

  1. Neem voor de musicalavond/diploma-uitreiking contact op met de andere ouder. Vertel dat je jullie kind een mooie avond gunt en daar je best voor wilt doen. Vraag of hij/zij er ook zo over denkt en maak afspraken. Op deze manier kom je, op de avond zelf, niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je er ontspannen zitten.
  2. Maak in de week voor de heuglijke avond eens een briefje met 5 positieve eigenschappen/kenmerken van je ex-partner. Ooit werd je verliefd op deze persoon, de andere ouder van jullie kind. Denk eens aan de dingen die je toen zo leuk vond aan hem/haar. Als je met zo’n bril op de avond in gaat, zit je daar veel milder en zachter.
  3. Ga bij elkaar in de buurt zitten. Het liefst naast elkaar, evt. met andere broers/zusjes tussen jullie in of anders achter elkaar. Als je kind op het podium staat en het moet links in de zaal zoeken naar z’n vader en rechts naar z’n moeder… Iets ergers is er niet voor een kind. Zorg ervoor dat je kind in 1 blik de mensen van wie hij het meest houdt, kan zien.
  4. Bedenk dat jullie daar zitten als ouders van dit kind. Niet als ex-partners.

Iedere ouder wil het beste voor z’n kind. Conflicten spelen even geen rol. Je mag samen trots zijn. Al heeft jullie relatie het niet gered, dit kind is een geweldig mooi product van wat er ooit tussen jullie was. Als je zo, samen met je ex, die avond naar je kind kunt kijken… Je kunt je kind geen groter cadeau geven.

  1. Doe vriendelijk tegen elkaar op het schoolplein of bij de borrel. Elkaar een hand geven gaat nu niet maar je kunt elkaar wel feliciteren. Wees samen trots op dit kind en op jezelf.

 

Gun je kind een hoogtepunt in het leven waar het met een goed gevoel op terug kan kijken. Stap over je eigen ego heen en laat dit moment om het kind draaien.

Veel plezier!

Wil jij stressvrij contact met de vader of moeder van je kinderen? Wil jij je zeker voelen als jullie onderhandelen over afspraken? Bel of mail me voor een vrijblijvend gesprek. Ik kan je vertellen hoe jij dit kunt bereiken.