Vijf tips om de musicalavond en diploma-uitreiking goed te laten verlopen

Het feestelijk afsluiten van een fase

Het einde van het schooljaar 2018/2019 is in zicht! Voor 2 groepen kinderen (en hun ouders) is het een extra bijzonder schooljaar geweest. Dit geldt voor de kinderen die in groep 8 zitten en na de zomer naar de middelbare school gaan en voor de kinderen die eindexamen doen. Dit zijn mijlpalen, het afsluiten van een fase.

Kinderen in groep 8 eindigen het schooljaar vaak met een musical. Eindexamenkandidaten sluiten hun middelbare schooltijd af met een avond waarop hun diploma wordt uitgereikt. Beiden zeer feestelijke momenten in het leven van een kind. Dit zijn ook momenten waarop je als ouder trots naar je kind zit te kijken, mooie kleding aangetrokken hebt en foto’s maakt voor later.

Voor ouders die gescheiden zijn en hun kinderen kunnen deze memorabele momenten zeer stressvol zijn. Het is heel belangrijk voor een kind dat beide ouders aanwezig zijn. En wat nog belangrijker is: dat de ouders dit doen zonder ruzie en gedoe!

Ik heb 5 tips voor je om deze feestelijke avond goed te laten verlopen:

  1. Maak in de week voor de heuglijke avond eens een briefje met 5 positieve eigenschappen/kenmerken van je ex-partner. Ooit werd je verliefd op deze persoon, de andere ouder van jullie kind. Denk eens aan de dingen die je toen zo leuk vond aan hem/haar. Als je met zo’n bril op de avond in gaat, zit je daar veel milder en zachter.
  2. Neem voor de musicalavond/diploma-uitreiking contact op met de andere ouder. Vertel dat je jullie kind een mooie avond gunt en daar je best voor wilt doen. Vraag of hij/zij er ook zo over denkt en maak afspraken. Op deze manier kom je, op de avond zelf, niet voor vervelende verrassingen te staan en kun je er ontspannen zitten.
  3. Bedenk dat jullie daar zitten als ouders van dit kind. Niet als ex-partners. Iedere ouder wil het beste voor z’n kind. Conflicten spelen even geen rol. Je mag samen trots zijn. Al heeft jullie relatie het niet gered, dit kind is een geweldig mooi product van wat er ooit tussen jullie was. Als je zo, samen met je ex, die avond naar je kind kunt kijken… Je kunt je kind geen groter cadeau geven.
  4. Ga bij elkaar in de buurt zitten. Het liefst naast elkaar, evt. met andere broers/zusjes tussen jullie in of anders achter elkaar.Als je kind op het podium staat en het moet links in de zaal zoeken naar z’n vader en rechts naar z’n moeder… Iets ergers is er niet voor een kind. Zorg ervoor dat je kind in 1 blik de mensen van wie hij het meest houdt, kan zien.
  5. Doe vriendelijk tegen elkaar op het schoolplein of bij de borrel. Geef elkaar een hand en feliciteer elkaar. Wees samen trots op dit kind en op jezelf.

Gun je kind een hoogtepunt in het leven waar het met een goed gevoel op terug kan kijken. Stap over je eigen ego heen en laat deze avond om het kind draaien.

Ken je iemand wiens kind in groep 8 zit of eindexamen doet en waarbij het niet vanzelfsprekend is dat de ouders in goede harmonie beiden aanwezig zijn, stuur ze dan dit artikel. Zo maken we met elkaar de wereld een beetje mooier.

Een fijne avond gewenst!